En enkät som Modvion genomfört, med 3 900 svarande kommunpolitiker, att 53 procent anser att den egna kommunen ska bidra till vindkraftsutbyggnaden på land, medan bara 25 procent inte tycker det. Enkäten visar också att mer än hälften av kommunpolitikerna dessutom blir ännu mer positiva om tornen till vindkraftverken tillverkas av trä, här i Sverige.
Det finns många goda skäl att bygga vindkraftstorn i trä. Det minskar utsläppen från stål och betong, samtidigt som trätornen fungerar som en kolsänka och kan byggas av nordiska råvaror. Det ger också Sverige chansen till en ny exportindustri och att ta en större del av vindkraftens globala värdekedja, där tillverkningen mestadels sker i andra delar av världen.
Genom att satsa på trätorn kan Sverige både bidra till en mer hållbar vindkraftsbransch och bygga upp en ny grön industri som skapar sysselsättning och tillväxt i Sverige. Sverige kan samtidigt spela en viktig roll i EU med höga ambitioner för förnybar energi. Redan till 2030 väntas Europas efterfrågan på vindkraftstorn vara nästan dubbelt så stor som produktionskapaciteten för ståltorn. EU:s införande av en ”koldioxidtull” (CBAM) väntas samtidigt öka priset på stål som importeras till unionen. Det skapar ett gyllene tillfälle för Sverige att bidra.
Det finns ännu ett bra skäl att bygga vindkrafttorn i trä. Limträ är starkare än stål i förhållande till sin vikt och kan byggas i moduler som enkelt kan transporteras på allmänna vägar. Det gör att man kan bygga högre och mer kostnadseffektiva verk, som når bättre vindar och ger en både större och stabilare elproduktion. Detta ligger i linje med Naturvårdsverkets och Energimyndighetens nationella vindkraftsstrategi. Enlig strategin ska den landbaserade vindkraften öka från dagens 33 TWh till 80 TWh – men utan att det totala antalet vindkraftverk ökar. Det kan åstadkommas genom högre och mer effektiva verk.
Myndigheternas inriktning får stöd i vår enkät till kommunpolitikerna. Om man utgår från en given elproduktion är det nästan dubbelt så många kommunpolitiker som föredrar färre och högre verk än som vill ha fler och lägre verk. Höga verk syns visserligen på längre håll, men resursåtgången och markbehovet minskar.
Sverige skulle snabbt kunna öka elproduktionen. Förra året stoppades 72 procent av de aktuella vindkraftverken i Sverige av det kommunala vetot. Nu planeras det för omkring 240 vindkraftsprojekt som kommunerna ännu inte tagit ställning till.
Kanske blir det lättare för kommunpolitikerna att säga ja om vindkrafttornen är byggda i trä, tillverkade i Sverige och med svensk teknik?
Läs mer om vad kommunpolitikerna tycker om vindkraft, ta del av enkätresultatet här: Modvion – Enkät om svensk vindkraft i trä