Ebba Busch säger att hon inte vill ha ”stålskogar” – och vi håller helt med. Varför använda utsläppsintensivt stål när vi kan bygga vindkraftstorn i trä?
Trä är ett förnybart material som är unikt när det gäller hållbarhet. I ett vindkraftverk är det tornet som vanligtvis står för de största koldioxidutsläppen, och genom att använda trätorn minskar vi utsläppen från tillverkningen dramatiskt. Dessutom lagrar trä kol under sin livstid, vilket gör tornet koldioxidnegativt – det lagrar mer kol än vad som släpps ut under produktion, transport och installation.
Genom att använda trä kan vi inte bara minska utsläppen från vindkraftsindustrin utan också lägga grunden till en ny och innovativ vindkraftsindustri i Sverige. Detta ger oss möjlighet att ta en större andel av den globala värdekedjan för vindkraft, där tillverkningen idag till stor del sker i andra delar av världen. Genom att använda nordiska resurser och skapa nya arbetstillfällen stärker vi både den inhemska industrin och Sveriges roll som en ledande aktör inom klimatsmart teknologi.
Precis som Ebba Busch säger: ”Vi måste leverera så mycket (el) som möjligt till 2030.” För att uppnå detta måste vi utnyttja vindkraftens fulla potential redan nu. Vindkraft är en av de mest skalbara och kostnadseffektiva förnybara energikällorna vi har. Därför är det viktigt att vi ser till att inget står i vägen för en snabbare utbyggnad av vindkraft – från att lösa utmaningar kring tillståndsgivning till att använda de mest effektiva och hållbara materialen.
Idag byggs majoriteten av vindkraftverken med ståltorn, men industrin söker ständigt bättre alternativ. Ståltorn har begränsningar när det gäller höjd, och för att nå de starkaste och mest stabila vindarna krävs det att vi bygger högre torn. Trä gör detta möjligt, samtidigt som det är ett mer kostnadseffektivt alternativ. Genom att använda trä kan vi bygga högre torn, vilket innebär att vi kan producera mer elektricitet från varje vindkraftsprojekt. På så sätt kan vi snabbare och mer effektivt bidra till att möta elbehovet fram till 2030 och vidare.
Med rätt tekniska lösningar och politiska incitament kan vi kombinera Sveriges behov av förnybar energi med en modern energipolitik som stärker både klimatmål och svensk industri. Vindkraft i trä är inte bara en lösning på ”stålskogar” – det är en tydlig väg mot en hållbar framtid.
Så Ebba, nästa gång du pratar om vindkraft – varför inte nämna att vi kan slippa ”stålskogar” helt och hållet? Vi har lösningen!
Otto Lundman
VD, Modvion
Bygger vindkraftstorn i trä.